In de Levende Bibliotheek ontleen je geen boeken, maar mensen van vlees en bloed. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Mensen die in hun leven vaak te maken krijgen met vooroordelen. Zij vertellen jou graag hun verhaal in een kort gesprek van mens tot mens. De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken. Je kiest bij inschrijving het verhaal dat jou het meest aanspreekt. Elk gesprek duurt 20 à 30 minuten. Een bibliothecaris zorgt voor het vlot ontlenen. De Levende Bibliotheek reist doorheen Vlaamse bibliotheken, met telkens andere Levende Boeken in de aanbieding.
Een warm initiatief met boeiende inzichten dus. De Levende Bibliotheek was in onze regio al te gast in Londerzeel en Wemmel. Op 23 september werd de bibliotheek van Grimbergen omgetoverd tot een Levende Bibliotheek.
Maar over welke verhalen spreken we dan? In Grimbergen waren dat bijvoorbeeld de volgende concrete Levende Boeken:
· Tussen twee culturen – Sabiha
Sabiha liet je kennismaken met haar Marokkaanse achtergrond. Ze liet zien wie zij is en voerde een pleidooi voor open communicatie en ontmoeting tussen verschillende culturen.
· Op wieltjes – Francis
Francis is al enkele jaren rolstoelgebruiker. Hij vertelde hoe hij op een positieve manier omgaat met alledaagse moeilijkheden en volop geniet van het leven op wieltjes.
· Pluk de dag – Natacha
Het verhaal van Natacha was een ode aan het leven. Ze verloor op jonge leeftijd al heel veel: dierbaren, gezondheid en werk. Maar nooit de hoop. Hoop dat ze ondanks intens verlies altijd zelf zin en betekenis kan geven aan haar leven.
· Leven met autisme en NAH – Dominiek
Dominiek leeft met autisme en een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Hij vertelde over de gevolgen van kortsluitingen in de hersenen en hoe hij daarmee omgaat. Hij gaf ook tips om mensen met autisme of NAH beter te begrijpen.