Op 13,14 en 15 mei vindt een nieuwe editie van Atelier in Beeld plaats. 23 verschillende beeldend (amateur)kunstenaars uit onze regio nemen deel en stellen tijdens dat weekend hun atelier open voor publiek. Ontdek hier wie er allemaal deelneemt.

Wij gingen alvast op bezoek bij 4 van de deelnemende kunstenaars en zetten hen graag in de kijker.

Atelier Ise.Dase – Bruno Van Ranst

Keramiek – Steengoed

Atelier Ise.Dase

Techniek

Wat wordt er allemaal gemaakt in atelier Ise.Dase? Welke technieken gebruik je?

Ik ben pottenbakker en beeldhouwer. Ik maak sculpturen en potjes en gebruik hiervoor verschillende technieken: draaien, gieten, opbouwen etc. Ik werk vaak in opdracht van, maar maak ook eigen creaties. Daarnaast geef ik in het atelier cursussen in pottenbakken.

Opleiding

Hoe ben je hiermee gestart? Heb je een opleiding gevolgd?

Ik ben begonnen met tekenen en schilderen, maar het vormelijke sprak me meer aan. Op mijn 18 ben ik voor het eerst met klei beginnen werken en dat doe ik ondertussen al 38 jaar lang. Het atelier in Beigem bestaat sinds 1997. Ik heb geen opleiding gevolgd in beeldende kunst. Daarin ben ik volledig autodidact. Ik heb wel binnenhuisarchitectuur gedaan, wat mij veel inzicht in vormgeving heeft gegeven.

Atelier

Is je atelier bij jou thuis?

Het atelier zit aan onze woning. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel van een atelier op een andere plaats te hebben is dat je effectief thuis bent als je thuis bent. Bij ons kunnen mensen buiten de openingsuren langskomen, omdat we hier toch wonen. Voor sommige zelfstandigen zou dit niet haalbaar zijn, maar voor ons valt dit wel mee. Ik word niet al te veel lastiggevallen, dus dat maakt niet zoveel uit.

Aangezien je cursussen geeft zullen er wel vaker mensen je atelier bezoeken?

Per week komen er een 40 à 50 tal mensen cursussen volgen dus mijn atelier heeft wel wat bezoekers. Ik heb ook al eerder deelgenomen aan Dag van de Ambachten en andere initiatieven om mijn werk tentoon te stellen. Het is altijd fijn om het te kunnen tonen hoe je tewerk gaat en tegelijkertijd mensen te motiveren om een cursus te komen volgen.

Kunnen bezoekers tijdens het Open Atelierweekend ook zelf aan de slag?

Als ze willen mogen ze zeker iets uitproberen. Pottenbakken en de draaischijf zijn altijd populair geweest. Maar nu meer dan ooit beseffen mensen dat ze een eigenhandig tastbaar resultaat willen van hun werk. Veel mensen zitten lang achter de computer. Werken met klei en je handen is een uitdaging waarin men kan blijven evolueren en het kan je helpen om je zinnen te verzetten.

Je kan Atelier Ise.Dase bezoeken op zaterdag 14 en zondag 15 mei van 10 tot 18u.

Adres: Beigemsesteenweg 375, 1852 Beigem

Facebook: Atelier Ise.Dase
Instagram: ise.dase
Website: www.isedase.be

Kris De Plecker

BeeldhouwkunstAssemblage – HoutCollage – Fotografie – Grafiek – HoogdrukMixed media

Kris De Plecker

Techniek

In je werk gebruik je verschillende materialen. Welke gebruik je allemaal?

Ik ben multidisciplinair. De beeldtaal die ik heb kan ik best kwijt in zoveel mogelijk gevarieerde vormen: collages, tekeningen, fotografische experimenten, drukken. En toch heeft alles een samenhang qua inhoud; de twee grote thema’s zijn architectuur en natuur. Als tegengestelden aan elkaar, maar tegelijk onlosmakelijk verbonden. Het strakke dat in architectuur zit en het lyrische van de natuur kan ik goed met elkaar combineren. Bij mijn tekeningen merk je dat er veel onzuiverheden zijn; de rechte lijnen zijn nooit loodrecht. Het is ook steeds intuïtief getekend, nooit met een strak plan in het achterhoofd. In mijn collages heb je altijd een soort van horizon met een verticaal bovenvlak en een vlak onderaan. De elementen die op de horizon spelen zorgen voor speelsheid in de compositie. Daarnaast hecht ik veel belang aan presentatie, afwerking en inlijsting. De presentatie zelf moet de toeschouwer ook boeien. Zo is wit in een ruimte erg belangrijk om het oog rust te bieden. De lijsten maak ik allemaal zelf en deze maken tevens onderdeel uit van het werk.

Opleiding

Hoe ben je hiertoe gekomen? Met welke techniek is het begonnen?

Van opleiding ben ik grafisch vormgever. Toen ik les volgde aan Sint-Lukas was alles nog analoog. We plakten lettertjes in typografie met de hand. Nu is alles natuurlijk digitaal en daar ben ik zelf mettertijd ook in thuis geraakt. Mijn ziel lag echter meer bij de vrije grafische kunsten zoals beeldhouwen en schilderen, maar daar kon je niet zo gemakkelijk je boterham mee verdienen. Ik ben eerst beginnen werken op een ontwerpbureau als grafisch vormgever, maar niet veel later werd ik gevraagd door Sint-Lukas of ik wou komen lesgeven. Dat doe ik nu nog steeds. De leerlingen krijgen input van mij en ik ook van hen. Dat geeft een mooie wisselwerking.

Atelier

Je atelier bevindt zich in Opwijk. Is dit bij jou thuis?

Mijn atelier bevindt zich in het ouderlijk huis waar ik ben opgegroeid. De De Plecker’s hebben hier jarenlang gewoond en waren aanvankelijk landbouwers. Een deel van de boerderij hebben we verbouwd tot een woning waar ik met mijn gezin woon. Het ouderlijk huis zelf werd omgebouwd tot mijn atelier. Zo ben ik thuis, maar toch ook apart.

Heb je je atelier al eens opengesteld voor publiek?

Nog niet op deze georganiseerde manier. Ik krijg wel soms bezoek van vrienden, maar niet van derden. Ik zal wat orde moeten scheppen, maar niet al te veel. Het moet eigen blijven aan de manier waarop ik tewerk ga. De ruimte in mijn atelier is volgestouwd met spullen waardoor ik maar een kleine werkplek overhoud. Moest de ruimte leeg zijn zou ik echter niet kunnen functioneren. Het atelier zit vol met visuele prikkels, omdat ik alles bijhoud. Maar deze chaos is nodig om er een distillaat uit te laten voortkomen.

Je kan het atelier van Kris bezoeken op zaterdag 14 en zondag 15 mei van 10 tot 18u.

Adres: Nanovestraat 72, 1745 Opwijk

Instagram: krisdeplecker
Website: www.krisdeplecker.be

Atelier Artuur – Freya De Smedt

GrafiekHoogdrukIllustratie

Atelier Artuur

Techniek

Wat wordt er allemaal gemaakt in Atelier Artuur? Welke technieken gebruik je?

Ik ben voornamelijk stempelmaker. Alles vertrekt vanuit een handgesneden stempel. Ik maak een schets op papier, trek die over op kalkpapier en snijd het ontwerp uit op stempelrubber. Ik maak stempels en logo’s op maat, bijvoorbeeld voor een geboorte of communie, maar maak ook eigen ontwerpen. Deze ontwerpen komen terecht op kaartjes of decoratie-elementen zoals onderleggers, coasters, posters, zakdoekendozen, bloempotjes etc. Daarnaast geef ik stempelworkshops aan volwassenen, meestal leerkrachten, soms op verplaatsing maar meestal hier in mijn atelier. En ik geef tekenlessen aan kinderen van de 3de kleuterklas t.e.m. het 6de leerjaar. Ik vind het heel fijn om kinderen te laten zien wat ze allemaal kunnen en dat creatieve vuurtje aan te wakkeren.

Opleiding

Wanneer ben je begonnen met het maken van stempels?

Ik heb eerst kleuteronderwijs gestudeerd, maar dat prikkelde mijn creativiteit niet genoeg. Daarna ben ik naar Sint-Lukas Antwerpen gegaan waar ik voor het eerst in contact kwam met hoogdruk. Die techniek van dat zwart-witte op papier en de factor van het toevallige spraken mij heel erg aan. Als je een fout maakt kan je deze niet herstellen en dat prikkelde mij. Uiteindelijk ben ik toch beginnen werken als kleuterjuf, maar het drukwerk liet mij niet zomaar los. En zo werd dat een bijberoep geworden dat alsmaar groter en groter is geworden. Momenteel is het nog steeds een bijberoep, maar deze combineer ik nu met een job bij de dienst Vrije Tijd in Kapelle-op-den-Bos.

Atelier

Je atelier ligt naast je woning. Is dat altijd zo geweest?

Eerst was deze gewoon in de veranda. Dat was toen om te kunnen uittesten of ik het wel leuk vond om te doen. Na een jaartje in de veranda hebben we uiteindelijk twee garageboxen verbouwd tot atelier. Op die manier is er ook een scheiding tussen huis en atelier, wat heel handig is. Ik kan spullen laten liggen waar ik de volgende dag aan wil verder werken en heb een aparte plek om workshops te geven.

Aan je atelier grenst een mooie tuin en ook in je werk zien we veel natuurelementen terugkomen. Is de natuur het hoofdthema van Atelier Artuur?

We hebben een stuk van onze tuin afgestaan aan het atelier en speciaal ingericht voor kinderen. Soms gaan we tijdens de tekenlessen naar buiten en gebruiken bijvoorbeeld de modder om mee te schilderen. Zelf heb ik nog geen enkele stempel gemaakt die niet met de natuur te maken heeft. Al mijn eigen ontwerpen zijn steeds dieren, planten of bloemetjes.

Je geeft workshops en lessen dus je atelier krijgt wel vaker volk over de vloer?

Dat klopt, maar het Open Atelierweekend is toch nog een beetje anders. Voor Atelier in Beeld ga ik alles uitstallen van materiaal dat ik gebruik en dat vind ik wel spannend. Dan toon ik echt alles en ga ik zelf ook aan het snijden zijn ter illustratie van het werkproces.

Je kan Atelier Artuur bezoeken op vrijdag 13 mei van 18 tot 22u en zaterdag 14 mei van 10 tot 18u.

Adres: Bredestraat 70, 1880 Kapelle-op-den-Bos

Facebook: Atelier Artuur
Instagram: atelierartuur
Website: www.atelierartuur.com

Guy Vankerckhove

GlasGlas in lood

Guy Vankerckhove

Techniek & opleiding

Welke technieken gebruik je in je atelier? Waarmee is het allemaal begonnen?

Ik ben begonnen met het maken van Tiffany-werkjes als leerling bij Athena Brabant in Grimbergen. Daarna wilde ik mijn kennis verder uitbreiden en heb ik me ingeschreven bij de academie van Mechelen (ABK). Daar volgde ik 9 jaar glas, voornamelijk glas in lood. Na afloop van dat circuit heb ik 9 jaar keramiek gevolg en daarna ben ik begonnen met beeldhouwen, maar dat heb ik niet afgerond door drukte op het werk. Uiteindelijk heb ik enkele jaren later de draad terug opgepikt en ben ik tekenen beginnen volgen aan de academie. Momenteel zit ik in het laatste jaar. Ik werk voornamelijk rond bomen en bossen, maar teken ze steeds in combinatie met een structuur: huizen, toegangspoortjes, verkeersborden … Begin juni stellen we met de tekenklas van de academie ons werk tentoon in de Sint-Pieters-en-Pauluskerk in Mechelen ter gelegenheid van Openkerkendag. Daar stel ik o.a. binnenzichten van de Begijnhofkerk en zichten van de Sint-Romboutskathedraal tentoon.

Maak je glasramen in opdracht of maak je graag eigen creaties?

Ik ben in de eerste plaats ambachtsman. Sommige mensen zullen wat ik maak kunst noemen, maar voor mij draait het voornamelijk om de ambacht. Het idee komt van de klant en ik voer het uit. Voor ik met pensioen ging werkte ik als werfleider op grote werven. Ik ben opgeleid als industrieel ingenieur. Mijn atelier en wat ik hier maak is een hobby. Als er klanten komen, komen ze. Als ze niet komen, komen ze niet.

Atelier

Je atelier bevindt zich op de zolder van je woning. Heb je je atelier al eens eerder opengesteld voor publiek?

Ik heb al eerder deelgenomen aan dergelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld aan de Amateurkunstenaarsroute die om de 2 jaar wordt georganiseerd in Meise. Vorig jaar ging deze door onder bepaalde voorwaarden wegens corona. Toen heb ik mijn werk in de garage moeten tentoonstellen omdat het veiliger was om dit buiten te laten verlopen. Maar in mijn atelier op zolder zelf heb ik eerder ook wel al mensen ontvangen. Soms geef ik cursussen aan mensen die glas willen leren bewerken.

Mogen bezoekers zelf ook iets uitproberen tijdens het Open Atelierweekend?

Ik ga alles klaarleggen van materiaal, dus ze mogen zeker eens iets proberen te snijden.

Op hetzelfde adres als het atelier van Guy vind je ook het atelier van zijn partner Marina Lenaerts. Haar specialisatie is textielkunst en schilderen op porselein en op papier. Je kan de ateliers van Guy en Marina bezoeken op vrijdag 13 mei van 18 tot 22u, zaterdag 14 mei en zondag 15 mei van 10 tot 18u.

Adres: J. Hammeneckerstraat 47, 1861 Wolvertem

Email: maestro.vankerckhove@gmail.com